tiistaina, kesäkuuta 09, 2009

Suomesta päivää

Suomeen asettuminen alkoi hirveällä hulinalla. Oli paljon hommia. Onneksi helle helli ja antoi esimakua kesästä, joka tottakai on vielä saapumatta. Suomi-ilmiö, se tuttu ja turhauttava.

No mutta. Arki kouraisi tietysti mukaansa, toi posteihin vastailun, keikoista sumplimiset ja säätömäärän, joka jollain tavalla muistui mieleen sieltä jostain maaliskuulta. Tämä sana ”säätö” on varmaan jokaisen tällaisen freelance-muusikon vakisanastoa, eikä mitenkään ainakaan helpottavat tekijä stressin säätelyyn. Mutta jollain tavalla kuitenkin myös pidän siitä, etenkin, jos suuren säädön jälkeen asiat sitten kuitenkin alkavat lipua eteenpäin.

Tuntui, että Suomen kaikki deekut ja spurgut saapuivat verkkokalvoilleni, kun niitä tuppasi löytymään joka pysäkiltä ja rantapenkereeltä. Ranskan deekut ovat jotenkin kivempia käytökseltään. He elävät omissa porukoissaan ja pysyvät riittävän kiinnostuneina omista asioistaan. Eivätkä tule selittämään ja hakemaan sääliä kuten täällä on tapana.

Toinen silmiinpistävä ilmiö on ollut tämä ihmisten perus epävarmuus ja sen myötä sykkivä aggressiivisuus. Ihmiset kulkevat sapelit pystyssä ikään kuin jokin mystinen taho olisi jatkuvasti uhkaamassa heitä. Sellaiseenkin on ollut aika rasittavaa törmätä. Ranskassa kun joku on kävelemässä päälle, sanotaan puolin ja toisin ”pardon”, ja asia on sillä ohi.
Ai niin, kiintoisaa oli huomata, kuinka paljon ranskan kieli poukkoili päässä ensimmäisen viikon ajan.

Kuten aina ulkomailla oleskelun jälkeen, on tälläkin kerralla tullut mieleen, että onko tämä todellakin ainoa tapa asua; ainoa maa ja kulttuuri, jossa loppuelämänsä viettää. Sanoisinpa, että tänne jääminen on aika pitkälle myös saamattomuutta. Näin siltikin, että kyllä tässä meidän perähikiäläisessä metsäläisyydessä on jotakin perusviehättävääkin. Se on selkeää, läpinäkyvää ja jotenkin hellyttävää.

Tietysti: aika nopeastihan tähän meininkiin taas tottuu. Kun tässä kulttuurissa on koko elämänsä viettänyt, on se niin perustuttua, että eipä aikaakaan kun asioita ei enää kyseenalaista, ja kun keskittyy vain omaan stressiinsä ja arkipäivästä selviytymiseen.

Kuulostaapa lakoniselta. Vähän itsekin ihmettelen, sillä nämä Suomi-viikot ovat kuitenkin suurelta osin olleet täynnä elämyksiä ja iloista meininkiä. Viime perjantainen keikkamme sitten kaiken elämän riemun huipentuma ja kulminaatio, joka sai koko universumin tuntumaan hetkeksi aikaa pumpulipallolta.

Olen aloittanut dieetin, jonka terveysvaikutuksia odotan vesi kielellä. Se tuntui helpolta aloittaa nyt, kun Suomi-kaupat tuntuivat muutoinkin tarjoilevan aika epähoukuttelevaa ravintoa. Tietysti on kiinnostavaa nähdä, kuinka helppoa tai vaikeaa on jälleen Pariisissa jättää juustotiskit sikseen, jos aion noudattaa sielläkin tätä maidotonta ruokavaliotani. Olen siis palaamassa takaisin Paraisten puuhaparkkiin vajaan viikon kuluttua.

Yllättävää, kuinka nopeasti olen saanut kalenterini täyteen. Olen suht’ hyvällä tuulella koko ajan, vaikka kannankin huolta monenmoisista asioista, ja huomaan stressaavani hirveän helposti. Tämän ruokavalion muutoksen yhteyteen aloitin sinkin hevoskuurin 75mg, ja sen pitäisi kuulemma helpottaa stressiäkin. Jännä nähdä, onko sillä tarjota aivan konkreettista muutosta.

Uskaltauduin jopa sukujuhliin pitkästä aikaa, ja kyllä se tavallaan kannatti. Kalenteri, tosiaan, on täyttynyt mukavasti, ja kaupunki on antanut uutta näkökulmaa, kun olen asustellut ensin Hakaniemessä ja nyt Hietalahdessa. Kylmä sää ärsyttää ihan niin paljon kuin ketä tahansa kesää odottavaa suomalaista, mutta pienenä helpotuksena ajattelen koko ajan, että Pariisissa on sitten toivottavasti lämmintä.

Huomenna on keikka Aino Acktén kauniilla huvilalla, joskin se tuntuisi vielä romanttisemmalta, jos aurinko hellisi eikä tarvitsisi värjötellä. Kirjoittelen Pariisista lisää, jos siltä tuntuu, ja jos saan nettiyhteyden.

Ei kommentteja: