sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Juudas

Ajattelin eilen Juudasta. Juudaksen elämä on täynnä epäreiluutta. Juudakset ovat syntyneet epäonnisten tähtien alla. Juudakset kuolevatkin epäonnisten tähtien alla. Ulkopuolisina eletty elintaival laittaa hapuilemaan ja etsimään ihmisiä, jotka tunnustaisivat heidät osana yhteisöä, ei erillisinä luusereina. Juudas etsii hyväksyntää ja ihmisiä, jotka haluaisivat solmia liiton. Ei Juudaksia synny siitä, että he vahingoittaisivat mielellään. Näen Raamatun tarjoaman logiikan tälläisena, mutta en saata hyväksyä sitä. Juudas ei nappaa syöttiä halusta loukata, vaan halusta päästä viimein osalliseksi johonkin, onnistua jossakin. Sen sijaan, että elämä kantaisi heitä, se rankaiseekin epäonnistumisin, syyllisyydellä kuorrutettuna.
Näen Juudaksen tarinan lohduttomana. Minulle se kuvaa maailman tylyyttä. Tälläiset Juudaat ovat satuttaneet sisimpänsä pahasti, ja ovat heikompia siksi, etteivät ole saaneet lahjaksi turvallisuutta. Juudas ei kokenut olevansa yksi opetuslapsista, vaan erilainen, pakana hyveellisten joukossa. Haavoitettu eläin puree, ja se surmataan itsepuolustukseen vedoten. Juudas saa ylleen maailmanhistorian vihat.
Tämä tuli mieleen lukiessani Peter Handken kirjaa 'Toiston pysyvyys', joka ulkopuolisuuden kuvaajana on tavoittanut varsin hyvin sen perimmäisyyden. Kirja ei turhaan voittanut Tommi-palkintoa.

4 kommenttia:

Samuli kirjoitti...

Hmmm.... tämä Juudas oli varmaan paras blogikirjoitus mihin olen törmännyt. Antoi ajattelemisen aihetta ja luulen että toi on täysin totta. Ne jotka käyttää ihmisiä tietoisesti hyväkseen eivät näytä loosereilta eivätkä saa syitä niskoilleen, ne tippuvat yleensä jaloilleen.

Juudakset ovat taas ihmisiä joita ulkopuolisuus ja hyväksytyksi tulemisen tarve ajaa tekemään väärät valinnat väärään aikaan. Eivät siis mitään psykopaatteja, keskimääräistä epäonnisempia vain?

LL kirjoitti...

Juuri tuota pohdin. Että hyväksynnän hakeminen ja pätemisen tarve, tai toisaalta tiedostamatonkin kosto kokemasta ulkopuolisuuden tunteesta, ajavat tekemään surkeimmat mahdolliset valinnat. Huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

Dyro kirjoitti...

Hyvin ajateltu. Sitten on niitä, jotka värväävät Juudaksia omiin kataliin tarkoituksiinsa, kun tunnistavat näiden halun kuulua johonkin.

LL kirjoitti...

Totta tuokin.