torstaina, joulukuuta 20, 2007

Vetoomus Suomen radioasemille

Allekirjoita vetoomus Suomen radioasemille, mikäli koet aiheen tärkeäksi.

Ilman Reino Helismaata, Veikko Lavia, Juha Vainiota, tai Juice Leskistä emme olisi niitä ihmisiä, joita nyt olemme.
Laulu on tärkeä asia. Heti synnyttyämme meille lauletaan, ja hautajaisissamme lauletaan. Ja siinä välissä laulut ovat läsnä elämämme jokaisena päivänä. Me rakastumme laulujen tahdissa, me iloitsemme laulaen, ja surun ja yksinäisyyden hetkellä meitä lohduttaa laulu. Ja esimerkkinä mainittujen mestareiden laulut ovat suorastaan muovanneet kokonaisten sukupolvien maailmankuvaa.
Nykyisestä soittolistapolitiikasta johtuen radiosta kuultava laulettu musiikki on yksipuolistunut. Musiikki on valittu soittolistoilta, ja eri kanavilla soivat samat kappaleet. Uusia lauluja, joiden teksteillä voisi olla todellista merkitystä ihmisille, ei kuule juuri koskaan. Jos uraansa aloitteleva nuori Juice Leskinen yrittäisi tänään saada lauluilleen levytyssopimusta, levy-yhtiön vastaus – kaikkien meidän tappioksemme - saattaisi olla:”Laulusi ovat hienoja, mutta Suomessa ei valitettavasti ole radiokanavaa, joka soittaisi tämän kaltaista musiikkia, joten emme ole kiinnostuneita julkaisemaan levyäsi.”

Edellä mainitun perusteella me allekirjoittaneet suosittelemme voimakkaasti, että Suomen radioasemien päätöksentekijät ryhtyisivät pohtimaan, miten tekstipainotteista suomalaista laulumusiikkia saisi radiossa soimaan nykyistä enemmän. Mielestämme voisi perustaa kokonaan uuden radiokanavan, jolla toimittajat voisivat soittaa tämänkaltaista, soittolistojen ulkopuolelta valitsemaansa musiikkia. Kymmenien tai satojenkin lauluntekijöiden mahdollisuudet saada laulujaan julki paranisivat, ja ihmiset saisivat kuultavakseen uusia, viihdyttäviä, liikuttavia, ajatuksia herättäviä, tärkeitä lauluja.

Erityisesti vetoamme omaan Yleisradioomme, mutta uskomme, että mainosrahoitteistenkin kanavien kannattaisi ottaa ehdotuksemme vakavasti.
Jokainen ihminen on laulun arvoinen, ja jokainen ihmisen kirjoittama laulu on kuulluksi tulemisen arvoinen.

1 kommentti:

Samuli kirjoitti...

Suomenkieliselle lauluntekijämusiikille pitää saada oma radiokanava nettiin!