torstaina, marraskuuta 08, 2007

Boubacar Traoré Savoyssa

Malilainen Boubacar Traoré konsertoi huomenna Savoy-teatterissa. Maailman musiikin keskus kertoo:
Boubacar Traorén (Kar Kar) matka maailman konserttilavoille ja vihdoin myös Etnosoi!n tähdeksi on ollut pitkä ja mutkainen; uransa alkuaikoina muusikko oli köyhä supertähti, jonka musiikki soi Malin radiossa maan itsenäisyyden symbolina, mutta jolla ei ollut varaa ostaa edes tupakka-askia.

Jo 60-luvulla Malin Chuck Berryksi ja Elvis Presleyksi nimetty malilaisen modernin musiikin pioneeri unohdettiin 70-luvulla mutta löydettiin uudelleen 80-luvulla, ja löytöä seuranneet levytykset ja konserttikiertueet takaavat, ettei unohduksen vaaraa enää ole. Itseoppinut bluesmies on ainutlaatuinen, soittotyyliltään tunnistettava kitaristi ja pehmeä-ääninen laulaja, jonka elämänkokemukset heijastuvat hänen taiteeseensa. Kar Karin kappaleet juhlistavat elämää, toivoa ja rakkautta, mutta myös surua ja ahdinkoa. Blues kuuluu siis miehen musiikissa sekä musiikillisina vaikutteina että kappaleiden aiheina. Musiikillisessa tyylissä yhdistyvät lisäksi arabimusiikki ja länsiafrikkalaiset pentatoniset rakenteet.

Kitaransa Kar Kar saa helmeilemään kuin koran - instrumentti laulaa toista ääntä Kar Karin melodioille vaihdellen kuiskauksista kokonaisen blues-yhtyeen sointiin. Konserteissa hämmästyttävää onkin, miten paljon musiikkia pienestä kokoonpanosta voi tulla.


3 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Ilmeisesti nähdään illalla...

LL kirjoitti...

Olin tulossa, mutta kaverini synttärit osuivat samalle illalle ja minua pyydettiin laulamaankin päivänsankarin bändin kanssa.
Minkälainen keikka oli? Super? Loistava?

Elina kirjoitti...

Keikka oli kyllä loistava, joo, pieni bändi niin kuin tuossa videossakin, muttei jäänyt mitään puuttumaan todellakaan...

Ei välttämättä kyllä olisi törmätty siellä, aika täyttä oli ja me rynnättiin sisään mattimyöhäisinä, sentään juuri ennen soiton alkua.