maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Moraalipaniikkihäiriö

Paljon olen taas tullut aiheuttaneeksi CO2 päästöjä sitten viime kirjoituksen. Siksi vaihdoinkin auton vähemmän kuluttavaan, mutta kuulemma perhanan pieniä tappavia hiukkasia päästävään. Ei silläkään kyllä pitäisi turhaan ajaa nakkikioskille, varsinkaan kun makkara aiheuttaa uusimpien tutkimusten valossa suolistosyöpää.

Mutta nakkikioskilta voi ostaa myös Iltalehden, ja sehän onkin Y.E.S. sillä kertoohan Iltalehti valtakunnan tärkeimmistä yhteisistä asioista...

---

Olen asunut aikoinaan vuoden Jenkeissä, ja täytyy ikävä kyllä todeta että sikäläinen moralistinen fundamentalismi, ihmisten pelottelu ja syyllistäminen sekä pinnallinen kaksinaamaisuus on tehnyt tulonsa suomalaiseen yhteiskuntaan ja mediaan. Vai oliko näillä kahdella nyt enää mitään eroa...

Moralistisuudesta mainitsisin esimerkkinä tannoisen taidenäyttelyn ratsauksen lapsipornon torjuntaan vedoten sekä ulkoministerin potkuihin johtaneen tekstiviestijupakan. Pelotteluosastolla taas ovat esim. toistuvat artikkelit alkoholin vaaroista keski-ikäisille naisille ja muut holhoavat kirjoitukset siitä mitä uhkia ihmisen pitää torjua, jotta pelastuisi.

Yhteinen nimittäjä näille on syyllisyyden käsite muodossa tai toisessa. Nyt kun perisynti ei enää myy riittävällä katteella, kollektiivista syyllisyyden tunnetta pidetään yllä viikottain lanseerattavilla taivastelun aiheilla, joihin me innolla ostamme itsemme mukaan - varsinkin jos kaupan päälle on samalla mahdollisuus päästä olemaan parempi ihminen kuin joku muu.

Ystäväni kutsui tätä trendiä mielestäni osuvasti termillä "moraalipaniikki". Tässä yhteiskunnassa on kasvavassa määrin asioita, ihmisiä ja ilmiöitä, jotka pyritään väkisin jakaamaan hyviin tai pahoihin. Turvallisiin tai vaarallisiin. Ystäviin tai vihollisiin. Totuudenpuhujiin ja valehtelijoihin. Uskottaviin ja uskottavuutensa menettäneisiin.

Samalla oikeamielisen jeesustelun määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja asioiden todelliset mittasuhteet hukkuvat kuin pölypunkki Saharaan. Ulkoministeri ei missään olosuhteissa saa tekstailla alusvaatteista. Kaksi lasia viiniä työpäivän jälkeen johtaa väistämättä turmioon.

Moraalipaniikkiin kuuluu, että aivot on O.K. jättää narikkaan kunhan vain ollaan oikealla puolella.

---

Minkälainen on yhteiskunta, jossa suvaitsevaisia ja elämän eri harmaan sävyjä ymmärtäviä puheenvuoroja on nykyään lähinnä nekrologeissa?

Meillä taitaa maalliset asiat olla jo liian hyvin. Ja sitähän ei ihminen oikein kestä.